Announcement

Collapse
No announcement yet.

Karling

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Karling

  Karling je zimski olimpijski sport.Najpriblznija definicija karlinga je : „To je sport koji se igra na ledu po kojem se gura kamenje okruglastog oblika i težine nešto manje od 20kg. Dvije ekipe se nadmeću u guranju kamenja s jednog kraja terena na drugi gdje se nalazi velika okrugla meta iscrtana na ledu, sa ciljem imaju što više svog kamenja najbliže centru mete."
  Kolijevkom karlinga smatra se Skotska gdje se nalazi i najstariji karlig klub na svijetu(Royal Caledonian Curling Club) koji je osnovan 1838. godine i u njemu su i napisana prva pravila karlinga.Autor prvih pisanih tragova o kerlingu je Skot Dzon Makuksin koji je u februaru 1540. zabiljezio jedan ondasnji dvoboj na ledu.Karling je olimpijski sport od 1998. godine,a svjetska prvenstva u muskoj konkurenciji se igraju od 1959. godine,dok su se zenska pocela igrati 20 godina kasnije.

  Teren za igru

  1. Dužina terena je 45.7 metara, a širina 5 metara.
  2. Na svakom kraju klizališta (eng. rink - rink) nacrtane su vidljive paralelne linije na ledu i to:
  Linija nišana (eng. tee line - ti lajn) koja prolazi vodoravno kroz centar krugova sa maksimalnom širinom 1.27 cm smještenom tako da je centar linije udaljen 17.375 metara od sredine klizališta.
  Zadnja linija ( eng. back line - bek lajn) se nalazi iza krugova i dodiruje spoljašnji obod najvećeg kruga. Široka je 1.27 cm a smeštena je tako da su spoljašnje ivice na 1.829 metara od centra linije nišana.
  Linija prestupa (eng. back line - bek lajn) je udaljena 10.059 metara od odbojnika (eng. hack - hek). Široka je 10.16 cm i smeštena tako da su unutrašnje ivice 6.4 metara udaljene od centra linije nišana.
  Središnja linija (eng. center line – sentr lajn) ide sredinom igrališta od odbojnika do odbojnika.
  3. Po 2 gumena odbojnika (eng. hack) su postavljena na krajeve igrališta. Njihova dužina ne bi trebalo da prelazi 20.32 cm. Gumeni deo bi trebalo prekriti drvetom ili nekim drugim čvrstim materijalom, a odbojnik bi trebalo postaviti u led, ne dublje od 5.04 cm.

  Kamen

  1) Kamen koji se koristi za karling je kružnog oblika.
  2) Kamen, zajedno sa ručkom mora biti sledeći dimenzija- visina maskimum 11.43 cm; težina maksimum 19.96 kg i maksimalnog obima 91.44 cm
  3) Ukoliko se kamen u toku igre polomi, novi se postavlja na mesto na kome je posle lomljenja ostao najveći deo polomljenog kamena. A ceo meč, kao i runda koja je u toku se nastavljaju sa novim kamenom.
  4) Kamen koji se tokom igre otkotrlja ili prevrne na bok ili na suprotnu stranu, izbacuje se iz igre.
  5) Ako se ručka tokom bacanja odvoji od kamena, igrač može promeniti kamen u dogovoru sa svojim timom.
  Napomena : Ovo pravilo važi u slučaju da se ručka potpuno odvojila od kamena.
  6) Kamen koji ne pređe hog liniju uklanja se iz igre, osim ukoliko je prilikom bacanja udario drugi kamen u igri.
  7) Kamen koji prilikom bacanja pređe poslednju liniju celim svojim obimom izbacuje se iz igre.
  8) Kamen koji u igri dodirne barijeru sa strane igrališta ili spoljašnju liniju izlazi iz igre.
  9) Ni jedan kamen se ne sme meriti dok svo kamenje ne bude bačeno u jednoj rundi, osim ukoliko Glavni sudija na zahtev kapitena ekipe to ne učini i tako odluči da li kamen ostaje u igri .
  Napomena: Ukoliko je pozicija kamenja u igri takva da se ne može merenjem utvrditi, Glavni sudija vizuelno određuje da li kamen ostaje u igri.
  10) Svih 16 kamenja moraju biti bačeni u rundi, osim ako protivnički skip, koji ima manje poena u čitavom meču, ne odluči da preda meč.

  Tim i pozicije igrača

  Skip – Kapiten ekipe, najčešće Četvrti i ceo tim se naziva po njemu (npr. Tim Pere Perića).
  Kapiten jedini ima pravo da vodi igru tima.
  Prema pravilu br. 5(3), kapiten može igrati na bilo kojoj poziciji koju odabere.
  Kada je na kapitena red da baca, njegov zamenik preuzima odgovornost za tim.
  Vice-skip – Zamenik kapitena, najčešći Treći; zamenjuje kapitena i stoji u krugovima kada kapiten igra.
  Fourth – Četvrti je igrač koji igra četvrti po redu i najčešće je kapiten ekipe.
  Third – Treći je igrač koji igra treći po redu i najčešće je zamenik kapitena.
  Second – Drugi je igrač koji baca drugi po redu u svojoj ekipi.
  Lead – Prvi je igrač koji baca prva dva kamena za svoj tim u svakoj rundi.
  Alternate – Rezerva u ekipi, odnosno peti igrač.
  1. Samo kapetan i njegov zamenik, kada su na potezu, mogu stajati u kućama, a protivnicki kapiten im ne sme smetati, ali iza linije nišana pravo kapitena da "čiste" led je jednako.
  2. Svi igrači, osim kapitena i njegovog zamenika, ne smeju stajati iza kuća, već se moraju nalaziti sa strane terena, između dve linije prestupa, osim kada čiste i kada bacaju kamen.

  Bacanje

  1) Desnoruki igrači bacaju kamen sa levog odbojnika u odnosu na središnju liniju, a levoruki sa desnog. Svaki kamen bačen sa pogrešnog odbojnika se izbacuje iz igre.
  2) Pri bacanju ručka kamena mora biti skroz puštena pre najbliže linije prestupa.
  3) Svo kamenje koje pređe liniju prestupa se uklanjanja iz igre.
  4) Kamen koji igrač nije izbacio iz ruke, a koji nije stigao do najbliže linije nišana može se vratiti do odbojnika i ponovo baciti.
  5) Svaki igrač bi trebalo da bude spreman da baci kamen kada na njega dođe red pri tom koristeći razumno vreme za to. Ukoliko Glavni sudija proceni da se igra suviše sporo, on o tome obaveštava kapitena ekipe i određuje da ukoliko se sledeći kamen ne baci u roku od 30 sekundi, od kada mu da znak, kamen se mora ukloniti iz igre.
  6) Ako igrač slučajno baci protivnički kamen, kamen njegove ekipe se postavlja na to mesto.
  7) Ako igrač baci kamen van svog reda bacanja, kamen se uklanja iz igre i tim ponovo baca kamen, ali to čini igrač koji je bio na redu. Ukoliko se ova greška ne uvidi odmah ili ukoliko kamen dođe u kontakt sa drugim kamenjem u igri ili završi negde u polju, igra se nastavlja kao da se ništa nije desilo, a kada dođe do trenutka da tim baci svoj poslednji kamen, igrač koga su slučajno preskočili mora baciti poslednji kamen za svoj tim.
  8) Ako se kapiteni slože da je neki igrač preskočen, ali se ne mogu dogovoriti ko je u pitanju, prvi u ekipi mora izvršiti poslednje bacanje za ekipu koja je načinila grešku.
  9) Ukoliko se 2 kamena bace istovremeno u rundi, protivnički kapiten bi trebalo da ukloni kamen bačen greškom i da vrati na prvobitne pozicije svo kamenje sa kojim je greškom bačeni kamen došao u kontakt. Runda se nastavlja kao da se nista nije desilo, a igrač koji je bacio pogrešni kamen će bacati poslednji kamen za svoj tim u toj rundi.
  Napomena: Ako se greška ne otkrije u kasnijoj fazi runde, runda se ponavlja.
  10) Ako isti igrač baci 3 puta u rundi, igra se nastavlja kao da se ništa nije ni dogodilo, ali zato igrač koji baca poslednji za ekipu u toj rundi baca samo jednom.

  Bodovanje

  1) Tim osvaja jedan poen za svaki kamen koji je bliži centru od kamenja protivničke ekipe.
  2) Svaki kamen koji se nalazi na 1.83 m od centra se broji.
  3) Merenje se obavlja od linije nišana do najbližeg dela kamena.
  4) Runda je završena kada se kapiteni ili njihovi zamenici dogovore sa kapitenima i zamenicima iz suprotnog tima o rezultatu te runde.

  Aktuelne svjetske prvakinje kod zena su Svedjanke,a kod muskaraca Kanadjani

  karling.jpegkarling1.jpeg

 • #2
  Bravo majstore, tema koja je nedostajala, ne bi li forum bio koloritniji. Evo vidim da ima jos njih koji su postavaoci ovog sporta. Nadam se da ce i Alen uzeti ucesca u diskusiji.

  Svedjanke imaju opasnu ekipu. Ali opasnu.
  Guraju odlicno na svjetskom prvenstvu koje se odrzava trenutno u Kanadi. Najnovija vijest je da su Kanadjanke pobijedile Amerikanke, u TB, 9:8 i tako prosle dalje... Nikad zanimljivije i pracenije prvenstvo. Karling definitivno osvaja sve vise ljubitelja sporta.

  Comment


  • #3
   Prilog o Vukovima:   Карлинг клуб Вукови је основан 1. децембра 2009. године од стране Вука Мирчетића и Горана Штимеца. У складу са тим да је 1. децембар светски дан борбе против сиде, на дресовима играча карлинг клуба Вукови се налази црвена трачица, као симбол борбе против сиде.

   У циљу што бољег напредовања, карлинг клуб Вукови од самог почетка свог постојања ради на остваривању сарадњи, како оним на просторима Србије, тако и на међународним, као и на окупљању и уврштавању младих, амбициозних и успешних људи у своје редове, те је председник клуба Вук Мирчетић (председник Development Center-a, те супервизор организације Serbian Intelligence Network и доскорашњи председник Омладине Менсе Србије), потпредседник клуба Snežana Hauenstein (директор Heidelberg-a за Србију, Македонију, Босну и Херцеговину), генерални секретар клуба је Горан Штимец (бизнисмен).
   До сада смо успешно остварили сарадње са знатним бројем људи и клубова из света калринга, те имамо братксе клубове из Сједнињених Америчких Држава (Сен Пол карлинг клуб) и Хрватске (Чудновати Чуњаш), тренере из Сједнињених Америчких Држава (Скот Белвич) и Хрватске (Марино Башић). Један од наших спонзора је и чувени канадски произвођач опреме за карлинг, иначе произвођач најквалитетније карлинг опреме – Asham, који је уједно и спонзор женском канадском олимпијском тиму, норвешком мушком олимпијском тиму итд.
   Како бисмо успели да што напредујемо што више, окупили смо младе и успешне људе, а пре свега амбициозне и са жељом да нам помогну у реализацији наших циљева.

   У циљу веће популаризације нашег клуба и карлинга уопште, клуб има и своје цртаче који интензивно раде и њихове радове ћете моћи ускоро да видите на нашем сајту и на свим званичним страницама карлинг клуба Вукови (facebook, my space, you tube, twitter).
   На грбу клуба се налази вук, као симбол неустрашивости, упорности и издржљивости, а у складу и са самим именом клуба.
   Ловоров венац представља вечност и бесмртност, док се златни ловоров венац додељивао победницима у доба антике.
   Година које је клуб настао је 2009, па се самим тим и тај број налази на челу грба.
   Људима из карлинг клуба Вукови је веома битна популаризација карлинга, на којој интензивно раде. Прошле године су популаризација и преговори око развоја карлинга урађени у Србији и још неколико земаља – Македонији, Словенији, Босни...

   Поред карлинга, карлинг клуб Вукови ради и на ширењу хуманости. Поред подршке борби против сиде, прошле године из клуба иницирана идеја да се направи један дечји празник – Дан дечјег осмеха.

   Карлинг клуб Вукови је препоручен и од домаћих, али и од иностраних интернет сајтова, те је уједно и један од малобројних клубова који су препоручени од стране интернет сајта Бесплатан спорт, на којем је оцењен максималном оценом.
   Карлинг клуб Вукови велики значај даје повезивању са својим фановима преко интернета, а веома занимљиво је и то да на сваком од сајтова имамо исто профил име, vukovi (facebook.com/vukovi, myspace.com/vukovi, youtube.com/vukovi, twitter.com/vukovi).

   Comment


   • #4
    Sve pohvale za temu, izvrsno!

    Licno, najvise volim Norvezane, zbog vecito opicenih pantalona, Skotlandjane, zbog Gorstacke krvi i Nemce, zbog inzenjerskog pristupa temi...

    Kod zena, Svedjanke su najbolje, kao i u drugim, sa njima povezanim, oblastima...

    Comment


    • #5
     Prilog o Savezu:

     Национални савез за карлинг Србије

     ИСТОРИЈАТ КАРЛИНГА

     Национални савез за карлинг Србије (НСКС) је једини овлашћен и одговоран за имплементацију, развој и промоцију карлинга и карлинга у колицима на националном нивоу у Србији.

     Национални савез за карлинг Србије је као правни наследник Карлинг савеза Србије и Црне Горе (КССЦГ) регистрован 26.јуна 2006. године, док је Карлинг савез СЦГ био регистрован 29. новембра 2004. године .

     Карлинг савез СЦГ је настао удруживањем Карлинг организације СЦГ (регистроване 19. јануара 2004) и Женске карлинг организације СЦГ (регистроване 19. новембра 2004.).

     Обзиром да је карлинг спорт у којем се такмиче тимови који не морају да буду правна лица и да један карлинг клуб, као правно лице теоријски може да има безброј тимова, руководство НСКС односно КССЦГ је још 2003. године донело одлуку да се у почетку не региструју „Клубови“ већ „Организације“.

     Тако је, поред „Карлинг организација СЦГ“ формирана и „Женска карлинг организација СЦГ“ са жељом да се посебно обрати пажња на развој овог олимпијског спорта за жене и да се женама створи потпуно равноправна организација, чиме би им се омогућио и адекватан правни статус да се боре за своја права што сматрамо да је у складу са Олимпијском повељом и настојањима Међународног олимпијског комитета и других организација.

     Ове две организације су заједнички бринуле о развоју карлинга у колицима обзиром да су тимови у овом спорту мешовити. По правилима Светске карлинг федерације у тиму за карлинг у колицима барем једна особа мора бити супротног пола.
     Стратегија је била да се у организацијама, односно Карлинг савезу СЦГ окупи што већи број појединаца који би се обучили, отпочели са такмичењима на међународној сцени и након усавршавања постали играчи-инструктори који би формирали своје тимове. Ти тимови би постали костур будућих клубова.

     Ту стратегију смо задржали до данас и из тимова које смо имали формирани су „Краљевски карлинг клуб“ и Карлинг клуб „Пингвин“ у Београду, као и Карлинг клуб „Виглед“ у Ваљеву.

     РУКОВОДСТВО НСКС

     Марко Стојановић, председник
     Миодраг Кастратовић, генерални секретар
     Дара Гравара Стојановић, потпредседница

     ЧЛАНСТВА НСКС
     Национални савез за карлинг Србије је пуноправни члан:

     Светске карлинг федерације,
     Европске карлинг федерације,
     Олимпијског комитета Србије
     Параолимпијског комитета Србије.
     Спортског савеза Србије

     Стручњаци НСКС:

     Тренери са лиценцом Светске карлинг федерације: 5
     Тренери са националном лиценцом: 4
     Судије са лиценцом Светске карлинг федерације: 5
     Техничари за лед лиценцом Светске карлинг федерације: 4

     Чланствима у наведеним организацијама Национални савез за карлинг Србије је једини овлашћен и одговоран за имплементацију, развој и промоцију карлинга и карлинга у колицима на националном нивоу у Србији.

     ЧЛАНОВИ НСКС
     Обзиром на пораст броја чланова и промену стандарда регистрације играча ревизија спискова чланова и њихових статуса је у току. Подаци које наводимо су наслеђени од Карлинг савеза СЦГ.

     Број чланова: 301
     Број регистрованих играча: 47
     Број регистрованих играчица: 32
     Број регистрованих играча у колицима: 14

     КЛУБОВИ
     Следећи клубови и савези су чланови НСКС:


     Београд

     Савез за карлинг Београда
     Краљевски карлинг клуб
     Карлинг клуб „Пингвин“

     Ваљево

     Карлинг клуб „Виглед“

     Нови Сад

     Карлинг клуб „Домаћин“

     Ниш

     Карлинг клуба „Медиус“

     Comment


     • #6
      Pravila Karlinga:

      http://www.curling.rs/index.php/en/a...gulations.html

      da ne kopiramo, malo posetite sajt

      Comment


      • #7
       U toku mec Kanada-Koreja.Kanadjanke trenutno vode 2:1.Korejanke napravile veliku greku i umjesto dva sigurna poena uzele samo jedan i u 8. end se ulazi sa reultatom 2:2
       Last edited by hamza_TM87; 24-03-12, 21:53.

       Comment


       • #8
        I dalje je 2:2, izgleda da ce biti neizvjesno do poslednje ure. Mada freneticna podrska za Kanadjanke...

        Comment


        • #9
         Zanimljiva situacija sada! Potez koji bi mogao odluciti mec

         Comment


         • #10
          uuuuuu, vidje li ono???? Hrabro, nema sto, hrabro... Nego, glupo nam odje da ovako komentarisemo... Mozda da otvorimo live temu za pracenje karlinga??

          Comment


          • #11
           Da,da,jako hrabro! Kanadjanke vode 3:2 i ocekuje nas super zanimljiv kraj meca!

           Comment


           • #12
            Povede Kanada 3:2... Publika je u egzaltaciji...

            Comment


            • #13
             Ne mogu se oteti utisku da su "cistatice" zajebale kod ovog zadnjeg udarca za Koreju... Previse nonsalantno za mec na ovom nivou...

             Comment


             • #14
              Sada samo ubacuj i cisti,ko pogrijesi gubi mec

              Comment


              • #15
               Ovo je da se zivci pokidaju... Ko god pobijedi, bice zasluzeno... Dobro bi bilo da Kanadjanke odrze prednost, zbog publike.

               Comment

               Working...
               X