Kada vec pricamo o ovim stvarima, mozda najveca steta uopste za covenstvo, svetsko stvaralastvo i generalno filozofiju jeste sto Sokrat nikada nista nije napisao zato sto nije verovao u pisanu rec. Platon je mnogo toga zapisao i kao dobar ucenik nastavio njegovo ucenje. Ipak, sigurno da bismo svi voleli da imamo bar malo ulaza u taj njegov svet razmisljanja (kasnije je kao i svaki dobar ucenik Platon doziveo da njegov sticenik Aristotel u svojim delima prakticno obori veci deo tog pogleda na svet onim njegovim trijadama i idolama). Sa druge strane, velika je sreca da su ova dela prezivela paljenje Aleksandrijske biblioteke i jos mnogo cuda tokom istorije, sto su ih nasli predstavnici renesanse i pokrenuli proces koji ce napraviti svet, pogtovo u kulturnom smislu, onakvim kakvim ga danas znamo.
Meni su pak iz celog tog antickog perioda najzanimljiviji sofisti, uvek sam voleo logicke i filozofske zamke. Naravno veci deo onoga sto su oni pricali danas ne bi opstalo i bilo bi ismejano jer je ljudsko drustvo mnogo napredovalo. Recimo oni su govorili da strela zapravo ne leti jer bi ona u tom slucaju i bila i ne bila na jednom mestu u isto vreme. Oni nisu mogli da dele vreme ispod sekunde, tek su Francuzi tokom 18 veka uspeli da izdele momenat ili sekundu na neke sitnije delove.
Meni su pak iz celog tog antickog perioda najzanimljiviji sofisti, uvek sam voleo logicke i filozofske zamke. Naravno veci deo onoga sto su oni pricali danas ne bi opstalo i bilo bi ismejano jer je ljudsko drustvo mnogo napredovalo. Recimo oni su govorili da strela zapravo ne leti jer bi ona u tom slucaju i bila i ne bila na jednom mestu u isto vreme. Oni nisu mogli da dele vreme ispod sekunde, tek su Francuzi tokom 18 veka uspeli da izdele momenat ili sekundu na neke sitnije delove.
Comment