Originally posted by notorious
View Post
Fizicka kondicija je prilican razlog za Novakovu losu igru. Tu nema dileme. Ako nju popravi odmah mu igra ide gore 20%. Slozices se da je to u 26. godini pitanje treninga.
2.
Ono sto je Novak igrao 2 seta jeste tenis, atomski tenis, najfantasticniji tenis koji je iko ikad igrao na planeti. Takav tenis se ne moze stalno igrati. Ali Novak moze da ga igra izmedju 30 i 60 minuta svaki put u mecu u kojem je motivisan. Kao sto znas, ja to zovem 6-om brzinom. Ako provede 30 minuta u 6. brzini on mora da dobije 2. seta protiv svakoga u tih trideset minuta. Tako je dobio i protiv Nadala u Uimbldonu 2011, dva zadnja gema prvog plus drugi set. I protiv Nadala na USO 2011. Dva puta je imao 6. brzinu. Polovinom drugog seta i cetvrti set. I u Australiji 2012, dio 2. i 3. set. I na RG-u 2012, osam gemova za redom u trecem i cetvrtom setu. (dobio je ipak samo jedan set na racun toga) I na RG 2013, 2. set i kraj 4. plus pocetak 5. (Iako je time dobio 2 seta, izgubi je mec.) Dakle imamo jasan trend.
3.
Pitanje je zasto u ponedjeljak, 60 minuta 6. brzine nije donijelo vise od jednog seta. Kao prvo trebalo je zaustaviti zahuktalog Nadala. To nije bilo lako, tu je potrosen dio energije. Jasno, da su Novakove takticke greske pomogole da se Nadal zahukta. Da Novak nije onako sraljao u 1. setu sve bi bilo drukcije.. Jos uvijek je Novak usipo da nanize gemova u 20 minuta. Od otprilike 3:2 u 2. do 3:2 u trecem setu. Brejknuo je 3 puta Nadala a sam je jednom izgubio brejk u tom periodu. Izgubljeni brejk pripisujem kondiciji i sudijskoj odluci, nema zamjerke. To sto nije dosao do drugog brejka i 3:0 u trecem setu, pripisujem nedostatku kiler insticta. Ima je poen, ima je incijativu u poenu, znao je vaznost duplog brejaka...
Medjutim, brejk koji je dao u 6. gemu 3. seta je dao olako. To pripisujem psihickoj slabosti. Znao je znacaj prednosti koju ima. Imao je 40:30 ali je u gemu napravio nekoliko neiznudjenih gresaka. Digao se i dosao do 40:0 na Nadalo servis u 9. gemu. Ja mu nista ne zamjeram u tom gemu. Nadal je odigrao fantasticno od tog trenutka. Istina Novak jeste promasio FH, mislim da Novak iz 2011. ne bi promasio FH u tom trenutku, ali to je cjepidlacenje. Ali u narednom gemu je imao 30:0 na svoj servis i izgubio ga. Nemoj reci da tu nije bilo psihickog pada. Nemoj reci da to nije bio znak da je porazen.
4.
Dakle matematika meceva Nadal-Djokovic je jednostavna.
Prvo, Novak 6. brzinom treba da osvoji 2 seta. Ako uspije Nadal tesko dobija. (dobio je RG ove godine)
Drugo, 5. brzinom Novak treba da odrzi rezultatsku ravnopravnost u ostatku meca. Ako Novak uspije onda Nadal nema nikavih sansi.
Trece, prvi set koji je vazan u svakom mecu, postaje hiper vazan u njihovim mecevima. To Nadal zna. I tako je igrao i RG i Montreal i prekjucer. Obnovio je lekciju u Monte Karlu.
Kad se sve sabere ispada da Nadal tesko moze dobiti mec u tri dobijena ako je Novak motivisan. Montreal, u kojem je Nadal igrao fantasticno, je dokaz.
5.
Da mi je neko rekao u februaru 2011, a ne 2010, da ce Novak biti na 100 nedjelja broj jedan, imati 6 GS-ova i biti u prilici da igra za gran spem, reako bih da fantazira.
Ali u to doba nisam znao za postojanje 6. brzine. Jos nije bila vidjena. Tek cemo da vidimo to tenisko cudo koje je Mats Wilander nazvao svjetskim rekordom u tenisu.
Slusaj, kad neko posjeduje takvu moc na teniskom terenu onda je steta da je ne iskoristi do kraja. Prekasno je da postane GOAT, ima premalo vremena. Malo je vjerovatno da osvoji gren slem, on se jako tesko osvaja. Ali je na vrijeme da udupli sadasnji broj GS-ova.
6.
Istina je da je Novaku na turnirskim takmicenjima ponekad svejedno. Bilo mu je svejedno protiv Hasa, protiv DP-a u IW, protiv Berdiha u Rimu...
Ali mu nije bilo svjedno u Sinsinatiju. Tu sam i prvi put shvatio da je nesto ozboljno nije u redu. Njegovi proklamovani ciljevi su bili:
Australija -----------(ostavareno)
Monte Karlo -------- (ostvareno)
RG-glavni -----------(izgubljeno)
Uimbldon ------------(izgubljeno)
Broj jedan ---------- (izgubljeno u Montrealu)
Sinsinati ------------(izgubljeno)
USO ----------------(izgubljeno)
DC ----------------- (?)
Prekretnica je bila RG, prekretnica je bilo pecanje na mrezi. Slicno ali nesto bolje je bilo prosle godine.
Comment