Announcement

Collapse
No announcement yet.

ATP - Rafael Nadal

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• "I am No 8 in the world. I am not No 100," Nadal said. "It seems like I am No 200 in every press conference.

"After I arrive here happy with the victory, [it is made out that] I go back to the locker room saying how bad I am. Every day.

"For the fans, it is normal that they are worried because I am worried, too. If I am not playing well, I am the first one who worries."

Nadal also defended his policy of honesty after admitting to a loss of confidence earlier this year following a shock defeat to fellow Spaniard Fernando Verdasco in Miami.

"It seems like I come here and if I am telling the truth, it is bad," Nadal said.

"If I explain if I am playing with nerves or with anxiety, like I did in Miami, and I say that after in the press conference, then I don't know what you want of me.

"People say, 'Why do you say that? Why are you that honest? You give confidence to the opponent'.
    "I believe what happens outside the court, what we are talking about here, is going to effect zero per cent the next result.

"The thing is you play well, you have chances to win; you play bad, you will lose. The sport is simple."

Comment

• ja nikad nisam otpisivao nadala, godinama unazad sam tvrido da ima najvecu volju mozda od svih sportisa ikada. uz dzordana jedan od ljudi kome je najvise stalo da pobede, o bilo kom mecu da se radi. ali sad se plasim da on maksimalno moze da uzme jos 1 slem, mislim da on i dalje ima volju da trenira, ali takodje mislim da telo ne moze da isprati... mozda mu se sad vratio taj nacin igre kojim je igrao kroz celu karijeru... izgleda da se potrosio maksimalno...

ako ispadne na USO sto je vrlo verovatno. ja mislim da bi trebao da odmara do RG2016. i onda tu sa 300% nek da sve od sebe. A garantujem da bi stigo do polufinala/finala sigurno !

Comment

• Meni fizicki izgleda besprijekorno, mislim da je problem u glavi.
        1. Andrey Rublev
        2. Thanasi Kokkinakis
        3. Alexander Zverev
        4. Ernesto Escobedo

Renesansa tenisa u 2016 godini.

Comment

• Originally posted by Stefan-kobe View Post
          Vjerovatno najtezi Nadalov poraz u karijeri. Mislim, ne hocem da oduzimam nista Fabiji, ali da zijanis 2-0 3-1 protiv Fonja, ne znam stvarno. Ovo je pravo dno, od ovo ne moze gore, jedino da izgubi od Tomislav Jotovski, ne znam stvarno. Sta ce on dalje u karijeri i kako ce, nek mu ja misli ali ovo je stvarno porazavajuce. Ovakav sampion da se ovako raspada i da si neki balvani nabijaju skor protiv njega... Sramota. Bolje da je izgubio od Novaka 6-0 6-0 6-0 nego Fonja da mu preokrene mec ovako.
          1.
          Pretjerujes. Fonjini je odlican igrac. I svi izvjestaji kazu da je Fabio igrao fantasticno. Ja sam odgledao vrlo skraceni snimak. Fabio je bio odlican ali to zna da prevari. Medjutim, statistika ne vara. Donja tabela pokazuje koliki postotak od ukupnog broja poena rijesen Fabiovom igrom (njegovi vineri i neiznudjene i Rafine iznudjene; servis vineri i duple nisu uzete u obzir).

Code:
          1. set	45%
          2. set	42%
          3. set	57%
          4. set	48%
          [B]5. set	64%[/B]
          Mec	51%
          Kao sto vidis, Fabio diktira igru, pogotovo u 5. setu.

Ova pak tabela pokazuje omjer (Fabiovi vineri + Rafine iznudjene)/(Fabiove neiznudjene)

Code:
          1. set	2
          2. set	1.50
          3. set	2.75
          4. set	2.33
          5. set	2.15
          Mec	2.12
          Opet nevjerovatan 5. set. I pored toga sto Fabio forsira do krajnosti, duplo vise poena dobija nego ih gubi kada on odlucuje:

Ova tablica pokazuje isti omjer za Rafu:

Code:
          1. set	5.33
          2. set	5.67
          3. set	3.00
          4. set	3.00
          5. set	3.67
          Mec	4.06
          Rafa ima daleko bolju realizaciju, ali Fabio odlucuje o daleko vise poena. Rafi pada realizacija u 3. i 4. setu. To znaci da pokusava da preotme inicjativu Fabiu, ali mu ne uspijeva.

Sljedece tablica pokazuje omjer poena koje je rijesio Fabio u odnosu na poene koje je rijesio Rafa.

Code:
          1. set	1.58
          2. set	1.25
          3. set	2.50
          4. set	1.88
          5. set	2.93
          Mec	1.93
          Pogledaj nevjerovatnih 2.93 u 5. setu. Na svaki poen koji je rijesio Rafa, Fabio je rijesio 3.

2.
          Uzmi u obzir da Fabio ne lezi Rafi. U Hamburgu je Rafa pobijedio poslije vrlo dobre igre ali nije bilo lako. Dakle Rafa je sinoc imao super neugodnog protivnika kojemu jako ide. Moguce da je Fonjini odigrao mec zivota.

3.
          Da se razumijemo, Rafa bi pobijedio da je imao igru i nivo samopouzdanje kao protiv Federera u Finalu Uimbldona 2008. ili protiv Novaka u finalu USO 2013. Medjutim, do toga se ne moze doci preko noci.

Rafa je igrao dobro. Vjerovatno jedan od boljih meceva ove godine. Dobro nije bilo dovoljno. Trebalo je izvanredno.

4.
          Igraci su izgubili strah od Rafe. Pogotovo Fabio.

On je 4. igrac koji je pobijedio Rafu 3 puta u istoj godini:

Federer 2007.
          DP 2009.
          Novak 2009, 2011. i 2013.
          Fabio 2015.

Nikada ne bi Vavrinka dobio Novaka u finalu RG-a da nije izgubio strah od njega u Australiji 2014.
          Last edited by NI; 05-09-15, 15:32.

Comment

• Poraz od Fogninija još uvijek strašno boli ali život ide napred i treba ostati pozitivan.

Barem da je Rafa izvukao nešto pozitivno iz tog poraza.
            "The sport for me is simple. If you don’t create the damage with the forehand the way I should do, then it becomes hard. I have improved, but there is extra spin and power on the ball that I can reach, both attacking and defending on my forehand. Just improving the small things makes a difference in the end."

Tiger Woods was seen in Rafa"s player"s box tonight on Arthur Ashe Stadium.

"I hope both Tiger and I reach Slam number 15 next year. He is a great example, great attitude. It was a honour for me to have him in my box tonight."

"He just played better, he won it rather than me losing it. I was missing the intensity I need to have more winners. Mentally I have much better feelings on court now. I think it is a good base to start working from."

"I need a little bit more of everything, that can make a huge difference. It was great to play all the time with this lucidity and intensity. At the moment all I need to do is work to get better."

Finally, to the Spanish press, Rafael was open hearted and honest about how he sees the upcoming last months and new season approaching. He hasn"t lost the motivation nor the will.

"I think I have the experience to understand the whole situation. I just am going to work with passion to improve. That is the lesson I learn. I know what I lived in these years. The bigger things are born from smaller things. Step by step, with a little bit of time is going to get better. I think I am in the right, positive path. That is my point of view. I know what I need to do in order to be ready to win the major tournaments. I don’t know if it is going to happen, but I am going to work with the illusion of conviction is going to happen."

Dobio ili izgubi uvijek uz RAFU. VAMOS MASTORE.

Comment

• @Ni
              Brate, djabe je sve, neces me ubediti u suprotno. Fonjini jeste odlican igrac, ali Rafael Nadal ne sme da zijani 2-0 i 3-1 protiv Fonjinija i to je to. Ne zanima me kakav je tenis igrao, cim mogao Rafa da dodje do 2-0 i 3-1 i nakon toga da izgubi znaci nesto se dogodilo. Nadal od najveci sampion mozda u povjesti ovog sporta postao jedan obican igrac kojeg mlate ko stigne. Moze da tvrdim da se preko 20 puta usrao kada servira za set ili mec zadnjih 2-3 mjeseci, a to je nesto sto mu se nikada nije dogadjalo. Fizicki je skroz ok, trci koliko hoce, sad na ovom turniru i snagu u udaraca je bila tu ali psiha je negde na odmor. Ne znam kako ce povrati to, ali ja se iskreno nadam da moze sledece ssezone da malo zalici na starog Nadala. Ovo je sramota.
              OVAKO

Comment

• Originally posted by Stefan-kobe View Post
                @Ni
                Brate, djabe je sve, neces me ubediti u suprotno. Fonjini jeste odlican igrac, ali Rafael Nadal ne sme da zijani 2-0 i 3-1 protiv Fonjinija i to je to. Ne zanima me kakav je tenis igrao, cim mogao Rafa da dodje do 2-0 i 3-1 i nakon toga da izgubi znaci nesto se dogodilo.
                1.
                Da i te kako se dogodilo. Fabio od agresivne presao u hiper agresivnu igru. I islo ga je.

2.
                Pogledaj sto Nadal kaze:

He just played better, he won it rather than me losing it.
                I hope both Tiger and I reach Slam number 15 next year.
                Ako ne vjerujes meni, mozda vjerujes njemu.

Comment

• Jedino sto mu se moze zamjeriti sto je prestao koristiti bekend slajs kako je mec odmicao, tim udarcem je pravio dosta stete Fabiu na pocetku meca...nema sumnje da ce ga Lopez izluditi slajsom

Comment

• Nema šta zamijeriti Rafi juče osim taktičkig grešaka. Dao je sve od sve od sebe, borio se ko lav ali nije bio dovoljno.

Radio je neke taktičke greške kako Shminka kaže prestao koristiti bakend slajs koji Fogniniju radi veliki problem
                    Druga taktička greška je bila v tome, da nije prije počeo igrati agresivnije.
                    Fognini je od sredine 3.seta strašno podigao nivo igre. Rafa nije do 4.gema 5.seta ništa promenio, da bi se suprostavio toj promeni u igri Fogninija.
                    Znači Rafa je podigao intenzitet udaraca kad je prvi put izgubio servis u 5.setu, a morao je to uraditi puno prije -več u startu 4.seta.

Jedan od največih problema jeste i ostaje servis. Rafa loše servira. Nizak % uspješnosti na 2.servisu, 1. servis nosi malo laganih poena.
                    Roger obično dobiva 2-3 lagana poena na gem na račun servisa, Nole obično cca. 2 lagana poena na gem na račun servisa, a Rafa možda jednog na dva servisna gema. Taj element u igri treba drastično popraviti, da bi se Rafa u 2016 i kasnije mogao suprostaviti Rogeru in Novaku.

Comment

• Originally posted by jacques9 View Post
                      Nema šta zamijeriti Rafi juče osim taktičkig grešaka. Dao je sve od sve od sebe, borio se ko lav ali nije bio dovoljno.

Radio je neke taktičke greške kako Shminka kaže prestao koristiti bakend slajs koji Fogniniju radi veliki problem
                      Druga taktička greška je bila v tome, da nije prije počeo igrati agresivnije.
                      Fognini je od sredine 3.seta strašno podigao nivo igre. Rafa nije do 4.gema 5.seta ništa promenio, da bi se suprostavio toj promeni u igri Fogninija.
                      Znači Rafa je podigao intenzitet udaraca kad je prvi put izgubio servis u 5.setu, a morao je to uraditi puno prije -več u startu 4.seta.

Jedan od največih problema jeste i ostaje servis. Rafa loše servira. Nizak % uspješnosti na 2.servisu, 1. servis nosi malo laganih poena.
                      Roger obično dobiva 2-3 lagana poena na gem na račun servisa, Nole obično cca. 2 lagana poena na gem na račun servisa, a Rafa možda jednog na dva servisna gema. Taj element u igri treba drastično popraviti, da bi se Rafa u 2016 i kasnije mogao suprostaviti Rogeru in Novaku.
                      I ti pretjerujes. Da li je bilo relno ocekivati da ce Fabo odrzati taj nivo 3 seta? Da ce napraviti 50 vinera u tri seta?

Comment

• Poraz je tezak, ali sama igra je itekako napredovala. Reper moze biti samo ova sezona i poredjeno s time ovo je bio jedan od najboljih njegovih meceva. Trebao je mec zavrsiti u tri seta, ali nije jer ocito u ovom trenutku nije mogao. Zadnja dva seta bila je uglavnom potpuna dominacija Fogninija koji je igrao super agresivno, a i super precizno. Jednostavno bolje.
                        Nadalu se vratio kontinuitet u igri tokom meca, a to je temelj, na kome treba graditi finese. Vecu snagu i brzinu udaraca, ukljucujuci i servis, malo vise samopouzdanja u kljucnim trenucima koja donosi agresivnost i preciznost. Njegov forhend trpi recimo, bas zbog toga, previse misli kako i kada da ga izvede, jednostavno nekad nije u udarcu.
                        Sveukupno one ide napred, a ne stagnira, i ovako zdrav trebali bi videti jos boljeg Nadala jos na AO.

Comment

• Originally posted by NI View Post
                          I ti pretjerujes. Da li je bilo relno ocekivati da ce Fabo odrzati taj nivo 3 seta? Da ce napraviti 50 vinera u tri seta?
                          U čemu pretjerujem?

Fogninini je odigrao meč života i to je činjenica.
                          Da je Rafa več u startu 4.sete podigao agresivnost i više upotrebio slice možda dobio meč. Ko zna.

Da je jedan od največih problema Rafa trenutačno loš servis i to je činjenica.
                          Da Roger in Nole dobivajo puno više laganih poena na račun dobrog servisa nego Rafa i to je činjenica

Zašto je Fognini baš protiv Rafe odigrao meč života i to nije uradio protiv Novaka ili Rogera? To ti je ta jebena teniska godina 2015. Jebeni trend i negativna inercija. Kad nekome ide ide sve i svugdje. A kad nekome ne ide baš ništa nikako ni da krene na bolje. Treba biti strpljiv i čekati svoju priliku.

Comment

• Originally posted by jacques9 View Post
                            U čemu pretjerujem?

Fogninini je odigrao meč života i to je činjenica.
                            Da je Rafa več u startu 4.sete podigao agresivnost i više upotrebio slice možda dobio meč. Ko zna.

Da je jedan od največih problema Rafa trenutačno loš servis i to je činjenica.
                            Da Roger in Nole dobivajo puno više laganih poena na račun dobrog servisa nego Rafa i to je činjenica

Zašto je Fognini baš protiv Rafe odigrao meč života i to nije uradio protiv Novaka ili Rogera? To ti je ta jebena teniska godina 2015. Jebeni trend i negativna inercija. Kad nekome ide ide sve i svugdje. A kad nekome ne ide baš ništa nikako ni da krene na bolje. Treba biti strpljiv i čekati svoju priliku.
                            Postoji puno slicnosti izmedju meca Nadal-Fonjini od prije dava dana i Novak-Vavrinka na RG-u.

1.
                            I Nadal i Novak su postavili odlicnu taktiku koja daje rezultat u 9 od 10 slucajeva. I kod jednoga i kod drugoga ta taktika nije bila dovoljno dobra u tom mecu. Obojica su trebala da budu ofanzivniji i obojica su kako je mec odmicao postajala ofanzivniji, ali su kasnili za razvojem situacije.

2.
                            Obojica su imali razloga da vjeruju da protivnik ne moze odrzati tako visko nivo tako dugo. Novak nesto manje a Nadal nesto vise. Ni Fonjini ni Vavrinka u principu ne igraju onako dobro 3 seta. I da im je nivo malo pao ne bi izasli kao pobjednici.

3.
                            Poslije oba meca, izgleda logicno da su i Nadal i Novak trebali da igraju ultra agresivno. Da li znas koje rizike nosi ultra agresivnost? Pocinjes da vise promasujes. Nivo promasaja moze biti tako visok da se sve pretvori u srljanje.

Mozda bi u ovom jednom slucaju (od 20) ultra agresivnost bila bolja varijanta, a mozda i ne bi. Necemo saznati.

Profesionalci kao Rafa i Novak moraju da pokriju preostalih 19 slucajeva a ne taj jedan.

4.
                            Ako je Nadal u necemu pogrijesio, onda je to sto nije vise koristio BH slajz kao sto shminka kaze. Mozda bi to otupilo Fabiov napad.

5.
                            Fonjini je odigrao mec zivota protiva Rafe zato sto mu Rafa vise odgovarao od Novaka i Rodzera. A Stan je odigrao mec zivota protiv Novaka jer mu Novak vise odgovara od Rafe i Rodzera. Dok je Berdih nanio par teskih poraza Rodzer jer mu on vise odgovara od Rafe i Novaka.

Comment

• Rafael Nadal Has No Attack in His Game: Looking At the Spaniard´s Struggles
                              Tennis - Rafael Nadal exits from the US Open in the third round. What did go wrong for the Spaniard? after taking a two sets to love lead. ..

As Rafael Nadal departed from the US Open after losing a 5 set thriller to Fabio Fognini on Friday night, it can be safely said that 2015 will be counted as the worst year the Spaniard has had in his career.

For the first time in 11 years, Nadal has finished off a season without having won a grand slam title and for the first time in 152 matches, the Spaniard has lost after going two sets up in a match.

This is the third time he has lost to the Italian this year and having a two set advantage on Friday did not prove to be enough for the former World No 1 who just could not finish off the match.

So what did go wrong for Nadal? As he looked in control for the first half of the match. Well, the answer to that question is simply put by saying that the Spaniard stopped attacking the ball enough that was needed to close things out.

It’s not like he did not get a chance to sum up the match as he was a break up in both the third and the fourth set but his concentration seemed to have wavered allowing the Italian to make his way back into the match.

What was more surprising is the fact that in a five set thriller, Nadal only had 30 winners in a match that lasted 3 hours and 41 minutes while in comparison to Fognini’s 70.

Considering how the year has gone for the Spaniard, a loss like that does surprise anybody anymore, however, the struggles for Nadal do not end there. As he exits from the US Open – his place in the ATP Tour Finals now hangs in the balance and the toll of 14 years of aggressive tennis has started to show.

Comment

• Rafa Nadal's grandfather (also called Rafael) has passed away today. He was 86 years old.

Comment

Working...
                                X