Announcement

Collapse
No announcement yet.

Vesti, opste F1 i autosport diskusije

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ništa novo. O ovome se pričalo još tokom sezone. Zadnja konstatacija da je Ferarijevom brendu nanjeta šteta trebala bi biti dopunjena time da je Ferari sam sebi nanio tu štetu potezima u 2019.
    Pitanje je koliko je sama kazna kompromis i šta bi se desilo da je neki drugi proizvođač, napravio istu stvar 2019.
    U svakom slučaju, nadam se da je kazna "odrađena" i da ćemo ove sezone gledati punu snagu Ferrarija jer je to potrebno Formuli 1.

    Comment


    • Da li je to neka džentlmenska kazna? Meni ovo više liči na rekla - kazala. Bolid iz 2020 je imao više problema u konstrukciji, vezanih indirektno na motor i njegov uticaj na podešavanje, ili bolje rečeno, razdešavanje zadnjeg trapa usled njegovog zagrevanja. Prosto, vozilo je bilo popriličan promašaj, motor verovatno ne.

      Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
      Using Tapatalk

      Comment


      • Originally posted by nidza View Post
        Da li je to neka džentlmenska kazna? Meni ovo više liči na rekla - kazala. Bolid iz 2020 je imao više problema u konstrukciji, vezanih indirektno na motor i njegov uticaj na podešavanje, ili bolje rečeno, razdešavanje zadnjeg trapa usled njegovog zagrevanja. Prosto, vozilo je bilo popriličan promašaj, motor verovatno ne.

        Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
        bila je jedna grafika gde se videlo da su svi korisnici ferarijevog motora drasticno izgubili na brzini, tako da je motor jer ne verujem da su svi fulali sasiju.
        Titule i pobede ne znače mnogo, jer je to do razine bolida koje imate u karijeri Sergio Perez

        Comment


        • Utoliko mi je sumnjivija tvrdnja. Drugi timovi tek ne bi trebalo da ispaštaju.

          Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
          Using Tapatalk

          Comment


          • Pa sada... Ukoliko su aktivnosti bi 2019 dovele do nekih poboljšanja performansi motora, onda nema smisla te poboljšane performanse isporučiti drugima, a kazniti samo Ferrari.
            Pitanje je da li će nešto od tih sankcija ostati i u narednoj sezoni.
            Vidjećemo. Bez obzira na ono "bilo bi pošteno" u svakom slučaju ne bi bilo dobro za F1 to je sigurno.

            Comment


            • Originally posted by forum1nick View Post
              Pitanje je da li će nešto od tih sankcija ostati i u narednoj sezoni.
              ne bih rekao. od Ferarija ocekujem povratak u top3
              Titule i pobede ne znače mnogo, jer je to do razine bolida koje imate u karijeri Sergio Perez

              Comment


              • Moje mišljenje je da ferari nije muvao sa SUS motorom nego sa baterijom, i to vec od 17 ili 18. Kada su zamoljeni mislim 2018 da sklone kišobran ili one torbe koje zaklanjaju Vetelov kokpit pre sarta njihova prednost je nestala. Moguće je da su 2019 doradili sistem da ga je teze otkriti.

                https://www.youtube.com/watch?v=SXosT_5WvGQ
                Last edited by Alan; 24-02-21, 18:09.

                Comment


                • Originally posted by nidza View Post
                  Utoliko mi je sumnjivija tvrdnja. Drugi timovi tek ne bi trebalo da ispaštaju.

                  Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
                  “In 2020 when Ferrari had a reduction in their horsepower, it was pretty obvious that all of the Ferrari-engined cars had horsepower deficits compared to Mercedes, Honda and Renault,” Haas told Racer.

                  “Our boat’s tied to the Ferrari ship, so when they’re going slow we’re going even slower – I don’t think there’s much you can do about that.

                  ;)
                  Titule i pobede ne znače mnogo, jer je to do razine bolida koje imate u karijeri Sergio Perez

                  Comment


                  • Salo otkrio kako je FIA 2020. kaznila Ferrari za ilegalan motor u 2019.

                    FIA-in trkaći sudac i bivši F1 vozač Mika Salo otkrio je povjerljive informacije oko FIA-ina dogovora s Ferrarijem oko njihove kontroverzne pogonske jedinice iz 2019. i kaže da je Ferrari kažnjen za cijelu F1 sezonu 2020.

                    FIA je početkom 2020. postigla dogovor s Ferrarijem nakon detaljne analize njihove pogonske jedinice iz 2019., ali nisu željeli otkriti o čemu je točno riječ nakon brojnih upita koje su dobili od drugih momčadi tijekom prošle sezone.

                    Ferrari je bio u središtu pozornosti u drugom dijelu 2019. zbog sumnjivo velike snage njihove pogonske jedinice u kvalifikacijskom načinu rada, a Red Bull je izravnim upitom FIA-i pokazao da sumnjaju da je Ferrari pronašao način kako da zavara senzore za protok goriva.

                    FIA je nakon toga izdala nekoliko tehničkih direktiva, a Ferrari nije proglašen krivim pa je njihova pogonska jedinica označena kao legalna.

                    Ali FIA je 28.2.2020. objavila priopćenje kako su dovršili analizu Ferrarijeve pogonske jedinice i postigli privatni ‘dogovor’ s talijanskom momčadi.

                    Salo je u Twitch prijenosu uživo s reli vozačem Kristianom Sohlbergom otkrio da je Ferrari cijele F1 sezone 2020. morao koristiti manje goriva od maksimalno dopuštenih 100 kg/h što im je bila kazna za korištenje previše goriva veći dio 2019. kada su uspjeli zavarati jedan FIA-in senzor.

                    FIA je za F1 sezonu 2020. uvela drugi senzor protoka goriva koji ni u jednom trenutku ne smije pokazati više od 100 kg/h.

                    Ako su Salove tvrdnje istinite, Ferrari je za 2020. doživio dvostruki udarac jer ne samo da su izgubili prednost iz 2019. kada su ubrizgavali više goriva nego su zbog FIA-ine kazne morali koristiti manje goriva od svih svojih suparnika.

                    Kolateralne žrtve su i Ferrarijevi klijenti Haas i Alfa Romeo koji su također doživjeli dramatičan pad u konkurentnosti te se borili s Williamsom za posljednja mjesta.

                    Salo je prošle godine već bio u središtu pozornosti jer je jednom finskom komentatoru odavao povjerljive informacije kao FIA-in sudac – riječ je o VN Rusije gdje je Lewis Hamilton dobio dvije kazne od pet sekundi zbog probnih startova na za to nepredviđenom mjestu, a finski komentator tu je kaznu najavio prije službene objave kontrole utrke.

                    Opsirnije: https://maxf1.net/salo-otkrio-kako-j...H-ANcFpv3XUp9g
                    Titule i pobede ne znače mnogo, jer je to do razine bolida koje imate u karijeri Sergio Perez

                    Comment


                    • Pocetak kraja Formule 1 kakvu znamo 70 godina?
                      Formula 1 se menjala za ovih 70 godina, menjali su se tehnicki propisi, sportski propisi, menjali su se vozaci, konstruktori, staze, vlasnici i sefovi timova.
                      Dve stvari su bile svetinja. Izvesti najbrzi krug u petak ili subotu i prvi preci liniju cilja u nedelju.
                      Sada i to hoce da promene, nekakva sprint trka i obrnuti grid.
                      Neka hvala. neka je amerikanci prebace u ameriku i oni gledaju, ja cu najverovatnije posle 40 godina morati da dignem ruke.

                      Pocetak kraja se desio ranije samo ja to zbog svoje zaslepljenosti Formulom nisam primetio. Da li se to desilo kada je Barni prodao Formulu amerikancima ili 2012 kada se desila ona bruka sa gumam ili godinu dana ranije kada je dosao Pireli ili kada je uvedeno pravilo jedan proizvodjac guma?
                      Mozda jos ranije kada je aerodinamika i prljavi vazduh zaustavila preticanja ili je pocelo 1 Maja 1994 u Imoli? Ko ce znati?

                      Malo oko foruma, pokusavajuci da se snadjem na ovoj novoj verziji, naisao sam i citao malo poruke sa pocetka. U maju ce 10 godina od kako sam se ja uclanio prvo kao Fredi, pa posle kao Alen P i Alan na kraju.
                      Kakav je to forum bio, imali smo desetine poruka na dan, masu aktivnih clanova, kviz, onu sobicu da caskamo za vreme trke...
                      Pozdrav za Markeda ako nekad svrati, valjda je vec zavrsi to svoje skolovanje pa sad ima vise vremena. Vanja znam da jeste i siguran sam da ponekad svrati, pozdrav i za njega.
                      Last edited by Alan; 27-04-21, 21:44.

                      Comment


                      • Prati li se F1?

                        Vraca li nam se to Mecka?
                        Ali svakako, kako god, bice top gledati 3 tima kako se krljaju.

                        Za sada Maks, izgleda kao favorit, iako mislim Lekler odnosno Ferari ima bolji bolid. Sainc, gori od Botasa 😄.

                        Ako neko prati, mozemo otvorit temu za ovu sezonu!?

                        Comment


                        • Gledam SK F1 i slusam komentatore koji su privatizirali kanal.Lupaju li lupaju,odredjuju koće gdje voziti za koga,ko će pobjediti.Kad su kvalifikacije naprave pravi cirkus sa Šumaherom,Latifijem i još nekim.Oni su najbolji vozači,ljudi sve znaju.A pričaju toliko da nam uskoru neće trebai slika.

                          Comment

                          Working...
                          X