Announcement

Collapse
No announcement yet.

Istorija, KAWASAKI......ZELENI IZ AKASHIJA....

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Istorija, KAWASAKI......ZELENI IZ AKASHIJA....

  Shozo Kawasaki, otac danasnjeg Japanskog Industrijskog giganta, kojeg je utemeljio davne 1876.g. nije mogao ni sanjati da ce nepun vek kasnije svetom juriti motocikli sa njegovim prezimenom u logotipu.
  Prva mladalacka ljubav bila je brodogradnja potom se zainteresovao za konstruisanje aviona, u koje se zaljubio vec nakon prvih letova brace Wright 1903.g.
  No tek par godina posle Drugog svetskog rata, uprava Kawasakija odlucuje se upustiti u proizvodnju motocikala.
  Posle nekoliko propalih pokusaja prodora na moto scenu, 1960. pod patronatomodela Kawasaki Aircraft.Co proizveden je prvi motocikl, nazvan New Ace, pokretan dvotaktnim motorom od 125 ccm3.  U posed znanja i tehnologija grupacija Kawasaki dosao je otkupivsi pogone najstarije Japanske fabrike motocikala Meguro Motocycles.
  Tokom sest uspesnih godina prodaje sa motorima 125 ccm ponuda fabrike je postepeno obogacena i snaznijim modelima.
  Kako model W1 sa motorom od 650 ccm
  nije postigao ocekivani uspeh ubrzo je lansiran A1, Sa agregatom od 250 ccm,  te A7 Avenger sa nesto snaznijim, od 350 ccm.  Tek 1969 godine Kawasaki hvata korak sa konkurencijom proizvevsi model H1, sa motorom od 500 ccm, poznatiji kao Mach III,  Dva skromnija podmodela bili su S1 i S2 sa motorima 250/350 ccm.  Proizvodnja modela Mach IV poceta 1972 g. ubrzo je obustavljena zbog nezadovoljavanja ekoloskih problema.
  Zato je Kawasaki godinu dana kasnije zapoceo istinsku revoluciju, lansiravsi model Z od 903 ccm. Koji je zahvaljujuci beskompromisnim performansama ubrzo prozvan kraljem motocikala. Tri godine kasnije stize i osvezeni Z 900.
  Krajem sedamdesetih iz pogona u Akashiju lansiran je Z-1000,  a ubrzo potom 1978 i legendarni Z-1300  Prvi motor sa sest cilindara u redu ujedno i najveci proizveden do tada u Japanu.
  Iako tehnicki doteran nije ispunio ocekivanja da bi se odrzao na trzistu.
  Kawasakiju je trebalo nesto potpuno novo, model GPZ 900R planetarno poznat kao Ninja, predstavljen je 1983.g.
  Ubrzo je postao podjednako popularan i na trkackim stazama kao I na putu. Bio je vrlo udoban sto nije bila odlika tadasnjih motora.
  Isto tako Kawasaki je napredovao i sa proizvodnjom cruisera i 1984 predstavlja prvi
  Vulcan 750 sa popularnim V twin motorom.
  Cetiri godine kasnije opet je postavio standarde modelom ZX-10 razvijajuci za to vreme vrtoglavih 270 km/h.
  Pocetkom 90-tih Kawasaki je poceo znacajno ulagati u super bike motore, kako bi sto bolje iskoristio trenutnu prednost nad ostalim proizvodjacima. Trud se isplatio. Model ZZR-R 1100 ubrzo je proglasen najlepsim serijskim motociklom I na prestolu se zadrzao punih pet godina, njime je prvi put probijena brzinska barijera od 300 km/h.  Ninja ZX-9R predstavljen je 1993 g.  Fabricki vozaci trijumfovali su sa modelom ZXR-7 na trci 24 sata Le Mana...

  Osim u sportu fabrika je cesto priredjivala iznenadjenja I tehnoloskim inovacijama.
  Model GPZ 1100 iz 1996 ostace upamcen kao prvi serijski motocikl sa ugradjenim ABS-om.
  Iste godine lansiran je i prvi veliki custom Vulcan 1500 clasic.  Uspesi se i dalje redjaju na svim poljima tako da Kawasaki i pocetkom 21 veka zauzima znacajno mesto u Moto industriji.
Working...
X