Announcement

Collapse
No announcement yet.

TEXAS HOLD’EM PRAVILA

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • TEXAS HOLD’EM PRAVILA

    Na početku svake ruke diler izmeša standardni špil od 52 karte. Postoji Dealler Button ( Dugme ), kružni predmet, koji se kreće po stolu u smeru kazaljke na satu, od igrača do igrača. Ovo dugme obeležava koji bi igrač delio u slučaju da ne deli diler. Ukoliko igrate kućnu partiju i nemate dilera ideja je ista, odnosno deli onaj kod koga je Dealer Button.


    BLINDE
    U Texas Hold’em Poker postoje dva obavezna ulaganja koja se nazivaju Blinde. Igra počinje tako što dva igrača koja sede levo od Dealer Button-a odnosno Dugmeta, stavljaju uloge u visini Male i Velike Blinde. Blinde se postavljaju pre podele karata. Po pravilu je Veliki Blind dvostruko veći od malog Blinda. Recimo ako igrate No Limit 50$/100$ Mali Blind (Small Blind) je 50 a Veliki (Big Blind) je 100 dolara.


    DELJENJE KARATA
    Svaki igrač dobija po 2 karte. Ove karte se nazivaju Hole Cards. One su okrenute licem nadole te je jedino igraču kome su podeljenje poznato koje je karte dobio. Poenta igre je da se napravi najbolja moguća ruka od karata koje držite kod sebe i 5 karata koje će diler izvući u toku igre. Redosled jačine poker ruku možete pogledati ovde. Bitno pravilo je da vi sklapate najbolju petokaratnu kombinaciju, znači ruka koju sklapate sadrži se od samo 5 karata. To vam ostavlja sledeće mogućnosti:
    1. Vaša ruka se sastoji od Vaše 2 karte i tri karte koje je diler izvukao.
    2. Vaša ruka se sastoji od Vaše 1 karte i četiri karte koje je diler izvukao.
    2 Vaša ruka se sastoji od 5 karata koje je diler izvukao. U ovom slučaju ne koristite ni jednu Vašu kartu.
    Onaj ko sklopi najjaču ruku odnosi Pot. Pot predstavlja zbir svih ulaganja tokom jedne ruke.


    PRVI KRUG ULAGANJA
    Kada svi igrači dobiju po 2 karte počinje prvi krug ulaganja. Prvi se pita igrač levo od Velike Blinde. On ima tri mogućnosti : Call, Raise ili Fold. Ove tri reči predstavljaju Ulog, Podizanje ili Bacanje, ali pošto je poker zajednica u potpunosti prihvatila originalne engleske nazive i mi ćemo ih koristiti u našim člancima. Jednostavno retko ćete čuti da neko kaže Podižem, Bacam , Ulažem, te vam savetujemo da i vi koristite opšte prihvaćene poker pojmove.
    Za Call, igrač postavlja bet koji je jednak Velikom Blindu.
    Za Raise, igrač stavlja bet koji je veći od Velikog Blinda. U zavisnosti od tipa igre varira i veličina tog Raise-a. Ukoliko se igra No Limit poker taj raise je jedino ograničen količinom čipova koje igrač ima ispred sebe. Ukoliko se igra Pot Limit ograničenje je trenutna veličina pota. A što se tiče Fixed Limita postoji unapred utvrđen iznos raise-a.
    Za Fold, igrač napušta ruku na taj način što baca svoje karte ka sredini stola (ka dileru), karte su okrenute licem nadole sve vreme. Diler od svih bačenih karata formira Muck Pile ( skup bačenih karata), ukoliko bilo koja karta dodirne ovaj skup u toku ruke smatraće se da je i ona bačena.
    Svaki sledeći igrač ima iste opcije, stim da ukoliko je neko pre njih radio Raise, sada oni imaju i mogućnost Re-raise. Re-raise je ustvari raise nečijeg raise-a. Da utvrdimo, ako pre igrača niko nije radio Raise, njegovo podizanje uloga preko Velike Blinde se zove Raise. Ukoliko je neko pre igrača već radio Raise, onda se podizanje uloga preko ovog Raise-a naziva Re-raise.


    FLOP
    Kada se završi prvi krug ulaganja, diler sklanja jednu kartu sa vrha špila. Ovo se zove prženje karte i čini se zarad sprečavanja prevare, kao i u slučaju da je neko video koja je karta na vrhu špila. Spržena karta ne učestvuje u igri, njena vrednost ostaje skrivena jer se ona licem nadole stavlja u skup bačenih karata. Diler tada vadi 3 karte koje postavlja na sto licem nagore. Ove karte čine FLOP.


    DRUGI KRUG ULAGANJA
    Ovaj i svaki sledeći krug ulaganja počinje od igrača koji je levo od Dealer Button-a odnosno Dugmeta. Ukoliko ovaj igrač nije u ruci pita se prvi igrač levo od njega i tako dalje. Igrači sada imaju na raspolaganju i Check, to je akcija kojom oni ostaju u ruci bez dodatnog ulaganja. Naravno Check je moguć samo ako niko pre tog igrača nije radio bet ili raise, znači samo ako niko nije bet-ovao pre njega u toj rundi ulaganja.
    Kada jedan igrač uradi Bet ostali igrači imaju mogućnost da rade Call ( da izjednače taj ulog ) ili da rade Raise (da povećaju ulog preko originalnog bet-a). Ukoliko igrač ne želi ni jedno ni drugo on mora da uradi Fold, čime napušta datu ruku. Stoga na kraju svakog kruga ulaganja svaki igrač mora uložiti isto novca u pot. Izuzetak je ukoliko igrač nema dovoljno novca ispred sebe te odlazi ALL IN ( all in postoji kada igrač uloži sve svoje čipove ) , tada diler pravi Side Pot kojime se ograničava pot koji može osvojiti igrač koji nije imao dovoljno novca ispred sebe za regularni nastavak ruke. Pored Side Pot-a ostaje da postoji Main Pot za koji se bore igrači koji nastavljaju sa igranjem ruke.


    TURN
    Kada se završi drugi krug ulaganja, diler prži još jednu kartu i posle toga stavlja novu kartu na sto. Ova karta se zove Turn karta, stavlja se pored Flopa te sada na stolu stoje 4 karte koje je diler izvukao i koje igrači mogu koristiti u pravljenju najjače poker ruke.


    TREĆI KRUG ULAGANJA
    Treći krug ulaganja počinje posle stavljanja Turn karte na sto. Igrači su upoznati sa tom kartom i kreću u treći krug ulaganja koji je isti kao i prethodni. Znači tu su i dalje opcije Check, Fold, Call, Raise, Re-raise. I u ovom krugu kao i u drugom i četvrtom, prvi igra onaj ko je levo od Dugmeta.


    RIVER
    Posle trećeg kruga ulaganja, još jedna karta se prži i diler vadi zadnju kartu na sto. Ova karta se naziva river, te sada imamo 5 zajedničkih karata koje je diler izvukao i stavio na centar stola. Podsetimo ove karte su licem nagore i svaki igrač ih može koristiti za pravljenje najjače poker ruke.


    FINALNI KRUG ULAGANJA
    Pravila su ista kao i za prethodne krugove ulaganja. Na kraju ovog kruga svi igrači koji su ostali u ruci otvaraju svoje karte, i igrač sa najjačom poker rukom odnosi pot. Redosled jačine poker ruku možete

    Na sva ostala pitanja vezana za pravila texas holdema u temi OSNOVE TEXAS HOLDEMA
    Tema je edukativna i bice zakljucana za dalju diskusiju zbog bolje preglednosti.
    Preuzeto sa :

    www.pokerasi.rs

  • #2
    Odg: TEXAS HOLD’EM PRAVILA

    Evo da malo osvezimo temu,par bar meni interesantnih i poucnih clanaka,ovaj poduzi je mojih ruku delo.




    Uvek se postavlja pitanje ko je najbolji na svetu u svim kategorijama. Isto to pitanje se postavlja i u svetu pokera. A sedmočlana komisija pod okvriom ESPN-a je donela odluku – najbolji je Phil Ivey.
    Način glasanje je bio takav da svaki član komisije napravi svoju listu od 10 igrača, a onda su se bodovi sabirali i tako je odlučeno ko je najbolji.
    A skoro svi su bili za to da je najbolji igrač pokera Phil Ivey. Čak šest od sedam članova komisije je stavilo njega na prvo mesto. Ivey je jednako uspešan na turnirima, na HighStakes igri kako na internetu, tako i Live… Čovek jednostavno nema manu.
    Drugo mesto zauzeo je Patrik Antonius. On ima neverovatne uspehe što se tiče online poekra, ali live turniru su Ivey-eva prevaga. Antonius od maja 2008. godine nije imao isplatu veću od 20.000$ na live turnirima.
    Ukupno treće mesto zauzeo je Daniel Negreanu. Negreanu je možda i najbolji turnirski igrač na svetu, ali njegova velika mana je loša cash game igra. To se videlo i u okviru ovogodišnjeg HighStakes serijala gde se Negreanu proveo kao bos po trnju. Ipak njegovi uspesi na turnirima ne mogu ostati neprimećeni pa je on zauzeo ukupno treće mesto upravo zbog toga.
    A evo i kompletne liste:
    1. Phil Ivey
    2. Patrik Antonius
    3. Daniel Negreanu
    4. Tom “durrr” Dwan
    5. Barry Greenstein
    6. Jason Mercier
    7. Jeffrey Lisandro
    8. Bertrand “Elky” Grospellier
    9. Phil “OMGClayAiken” Galfond
    10. Yevgeniy “Jovial Gent” Timoshenko
    Ostali igrači koji su se našli na listama članova komisije su Allen Cunningham, Isildur1, Tommy Vedes, Michael Binger, Phil Hellmuth, Doyle Brunson, Antonie Saout, Brian Townsend i još neki.
    Da li i vi mislite da je Ivey najbolji igrač na planeti? Ostavite svoj komentar ispod i iskažite svoje mišljenje.

    Comment


    • #3
      Odg: TEXAS HOLD’EM PRAVILA

      Kao neko ko je u sferi Texas Holdema na više načina duže od pet godina, ovim tekstom želim da skrenem pažnju svima onima koji u svet Texas Holdema ulaze ili su od skoro u njemu.
      Ogroman rast popularnosti ove “viteške” igre znanja i sreće donosi nam svakodnevno i ogroman broj priloga, članaka, tekstova o dostignućima ,osvojenim enormno velikim potovima, nagradama i uspesima naših idola, anti idola ,uzora ili jednostavno ljudi koji to rade bolje od nas. Akcije tipa “live life of poker stars”, holivudski multimillionski filmovi o sjaju casina, uspesima pokeraša i stizanju do željenog sna u jednoj partiji, jednom turniru sigurno su zagolicali i vašu maštu više puta, pa po završetku filma,kao nekad klinci posle prikazivanja Skateborders filma izlećemo na ulice sa bordovima puni samopouzdanja i uvereni da su vratolomije lako izvodljive, sedamo za komp palimo omiljenu poker konzolu i uplaćujemo prvi MTT sa petocifrenim garantovanim fondom i već u glavi pobedjujemo u HU, razmišljamo o ponudama sponzora i site-ova za članstva u timovima, i unapred trošimo pare od nagrade sa turnira koji još nije ni počeo.
      Život poker pro-a na prvi pogled deluje kao ostvarenje srpskog sna, posao iz fotelje, radno vreme koje sami zamislimo, dovoljno slobodnog vremena i novca za ispunjenje svih onih sitnih zadovoljstava koja priželjkujemo, putovanja, skupi restorani i noćni provodi, jer nas ujutru niko neće mamurne gurati iz kreveta i terati na posao je Heej!!! Pa mi smo sami svoj BOSS!
      Ipak, poker uspeh se ne svodi samo na iznošenje na blagajnu punog “flota” sa 75-100 000 rsd , i konstatacije, pa ovo je lako, ovako ću bar jednom nedeljno i za 10 godina biću milioner. Baš takve situacije su i prva zamka na ulasku u svet profesionalnog igrača.
      Svi smo mi ponekad imali card rush kad nam se svaki draw otvarao već na turnu, svaki drugi par se setovao na flopu i izlazili u plusu sa 10+ buy inova iz cluba, samouvereni i ubeđeni u svoj skill. Ali život profesionalnog igrača ima i drugu stranu medalje, onu ružnu, punu posledica i nus pojava koje još nismo doživeli ili ne želimo da vidimo. Zato ovim putem želim da skrenem pažnju mlađim generacijama da mudro donose odluke i pristupaju ovoj disciplini, jer posledice nekad mogu biti nepopravljive.
      Prvi i najvažniji od problema koje ću spomenuti je zdravlje! Jednom kad se naruši strašno ga je teško stabilizovati a mogućnosti za narušavanje su beskonačne, smanjenje fizičkih aktivnosti, nedostatak kiseonika, nikotin (standardni sastojak svake poker partije) junk food, nepravilna ishrana u nepravilnim intervalima, nesanica, prekomerno spavanje, anemija, oboljenja kičme koja se skoro nemoguće ispravljaju i sl…
      I zato srećem pažnju, čuvajte zdravlje samo ono ne može da se kupi. Ukoliko ste već uredili zivot tako da vam je prihod od pokera dovoljan za život, iskoristite delić tog slobodnog vremena za koje ste se toliko vredno borili, prošetajte svaki dan bar 3 km, bavite se sportom koliko vam god to vreme dozvoljava jer samo 3km šetnje svaki dan za 70% smanjuje mogućnost od infarkta. Umesto čipsa ili mars bar-a pojedite jabuku, pomorandžu, umesto Coca-Cole konzumirajte mineralnu vodu, em ćete drastično smanjiti unos šecera u organizam, em će vam nadoknaditi nedostatak kiseonika i regenerisati kozu oštećenu duvanskim dimom.
      Trudite se da imate više manjih zdravih obroka umesto 2 obilna bogata testom u noćnim statima u pauzi igre i vrućeg bureka u jutarnjim časovima pred odlazak kući iz cluba.
      Ne primoravajte sebe da igrate svaki dan, konstantni premori organizma dovode do poremećaja spavanja koji su direktno povezani sa vašim imunitetom, a takođe i raspoloženjem. Pravite pauze i u toku igre, time ćete izbeći da navikavate kičmu na nepravilan položaj u kojem provodite najveći deo vremena, napravite pauzu bar 5 minuta na sat vremena igre, prošetajte, protegnite se mala je šansa da će vam baš u toj ruci biti podeljeni AA. Zdravlje nema cenu!
      Drugi i skoro pa jednako bitan problem sa kojim se veliki broj igrača sreće je poremećen sistem vrednosti. Naime, bez obzira na kojim limitima da igrate bilo da su to 10-20 din ili 5-10 eur okruženi ste enormnom količinom novca svuda oko vas,vaš mozak registruje materijalne vrednosti koje vas okružuju, količine chipova na svakom centimetru samo čekaju da budu unovčeni, zbir vrednosti oko vas u svakom momentu premašuje vaše mogućnosti, ali vaš mozak to ne vidi tako, pa vam se cifre i cene po povratku u stvarni svet često čine mizernim, banalnim i lako dostupnim. Zato je prvi korak ka uspehu održavanje BR menadžmenta pojam koji i veliki broj uspešnih igrača zanemaruje, pa privatni i poslovni zivot stapa u jedno, novac za igru od novca za trošak ne odvaja u glavi kao sredstva za rad. I često upada u raskorak sa budžetom zbog toga.
      Koliko god da ste uspešni ne odričite ze profita zarad trenutnih zadovoljstava, ne morate kupiti najnoviji model I phone-a ili psp3 samo zato što ste jedno veče iz cluba izneli 8 buy inova profita, odvojite 1 buy in sa strane za trošak, pa kad dovoljno puta izađete u plusu častite sebe, zaslužili ste to!
      Sve ovo je samo bila uvertira u ono na šta sam želeo da skrenem pažnju jer mi predavanje o BR menadžmentu nije cilj u ovom tekstu. Cilj mi je nešto drugo, mnogo preče i mnogo ozbiljnije, a to je ponavljam poremećen sistem vrednosti. Kao što Balaševic u već čuvenoj kockarskoj himni u jednom delu govori “ jer mnogi su mangupi ostali tropa” iste situacije sam više puta viđao u svom zivotu da uspešni, talentovani igrači sa konstantnim profitima i upswingovima doživljavaju neverovatne downswingove, gube ceo b.r. I što je još gore i bitnije upadaju u finansijske probleme izazvane kamatama. Tužna ali istinita slika srpske a i šire scene možda prouzrokovana ekonomskom situacijom, možda samo slabošću karaktera ali to su ružne i tužne priče sa domaće poker scene koje se dešavaju iz dana u dan.
      Naime, nije usamljen slučaj uspešnih igraca koji su za kraće ili duže vremenske periode pravili velike uspehe, cashoutovali ogromne sume novca, živeli lepo, trošili jos lepše, živeli san jednostavno rečeno, i u vrlo kratkim vremenskim intervalima gubili 15-30 buy inova u maratonskim sesijama, vraćali se delimično u kolosek i onda doživljavali totalni kraj, poslednji trzaj i pokušaj povratka na scenu kao po pravilu počinje pozajmicom pod kamatu i pokušaju da se sa poslednja 2 -3 buy ina vrati izgubljeno, po pravilu karta više ne dolazi, setovi nas prodaju, ljudi se kupuju a mi smo izgubili i zadnju nadu, a sad pored gubitka imamo i dug. Dug koji iz dana u dan, meseca u mesec raste. Pozajmljujemo pare ponovo, ovog puta još veću cifru na drugom mestu, vraćamo interes “lihvaru” i pokušavamo bar da spasimo štetu po principu bar da vratim dug,a BR. cu lako ponovo napraviti. Ponovo gubimo poslednju šansu. Upadamo u probleme, kamate stižu a mi više nemamo čime ni njih da isplatimo, pozajmljujemo od ljudi oko nas sitne iznose nebi li skupili za kamatu i dali sebi jos mesec dana mira da smislimo izlaz iz pakla.
      Problemi se gomilaju, sad nas i prijatelji proganjaju za nama “sitne” ali njima značajne dugove koje smo iskoristili, krug se zatvara i izlaza iz tog pakla skoro i da nema. Jedan savet ukoliko se nađete u sličnim situacijama, a ovim člankom se nadam da ću to sprečiti, ne krijte istinu od okoline,obratite se za pomoć prijateljima, roditeljima, stručnim službama, uvek postoji rešenje.
      Poremećaj sistema vrednosti takođe se lako može odraziti na vaš BR. mešanjem Texas Holdema sa drugim vidovima kocke pa nije redak slučaj da vidite standardne poker igrače sa gomilom tiketa iz kladionice, cifre na uplatama bolje da ne vidite, ili jos češće za rulet stolom. Poker i kocka su različiti pojmovi,ako ste već skloni igranju nečeg od gore pomenutih aktivno ili iz hobija, bar se trudite da ostanete u granicama normale, i ponavljam novac osvojen za poker stolom je sredstvo za rad, ne mešajte ga sa dobicima ili gubicima iz casina – kladionice.
      Zivot poker pro-a moze biti lep,ali put do zvezda vodi preko trnja!
      PER ASPERA AD ASTRA…
      Nikola Prijović aka Richard

      PREUZETO SA WWW.POKERASI.RS

      Comment


      • #4
        Odg: TEXAS HOLD’EM PRAVILA

        Evo jos jednog teksta namenjenog bas pocetnicima koji su resili da se oprobaju na nizim limitima ove plemenite igre.
        Tekst pisao moj cenjeni kolega Marko sa Coaching site-a namenjenog iskljucivo edukaciji holdem igraca pokerasi.rs

        KAKO POBEDITI NISKE LIVE LIMITE

        Live cash game je moja primarna igra. Igra na kojoj sam ostvario svoj najveći profit, igra na kojoj se osećam najbolje, igra koja mi je iskreno i najzanimljivija. I što je najvažnije lakša za pobediti nego čak i micro nivoi na netu. Probaću da vam postavim osnovne razlike između live cash game-a i iste te igre na internetu, a onda i način kako možete igrati profitabilan poker live.
        Internet poker je poker koji nam donosi profit tako što ga igramo mnogo, multitable-ujemo, uzimamo rakeback, bonuse i moramo biti izuzetno disciplinovani pogotovo što se tiče Bankroll-a, jer mislim da se svima nama desilo da usled tilt-a i nedostatka osećaja vrednosti novca na internetu desilo da izgubimo pola ili ceo Bankroll za jedno popodne. Live poker ne nosi takav rizik, barem ne kod većine ljudi, jer ako ništa drugo nećemo posle dva izgubljena buy-ina otići sa stola 10/20 na 100/200.
        OSNOVNE RAZLIKE IZMEĐU LIVE CASH GAME-A I NET CASH GAME-A SU :
        1. veličini raise-ova preflop i potpuno odusustvo svesti o poziciji
        2. u tome što live u većini slučajeva igramo multy way pot(pot sa dosta igrača), dok na netu je većina potova Heads up (1-1) ili maksimalno u tri igrača.
        3. Razlika je takođe u tome što za stolom u većini slučajeva imate dosta fish-eva, što na internetu nije tako čest slučaj.
        4. Još jedna razlika koja nije uvek prisutna, ali je česta je da će se često desiti da makar tri igrača za stolom imaju preko 200BB ispred sebe. Na internetu to nije tako čest slučaj, a i nije tako često slučaj da vam neko da tih 200BB na običan flush draw.
        Probaću da vam svaku od ovih razlika razradim tako da bi lakše doprli do toga kakav je naš live cash game(ukoliko ga niste nikad igrali) i njegovu suštinsku razliku u odnosu na intenet poker.
        1. Ne znam da li se sećate članka o raise-ovima preflop, a ako ga se ne sećate možete ga pronaći na našem sajtu.
        Sva ta pravila jako često padaju u vodu kada igrate live u nekom od naših poker klubova. Zašto? Zato što ljudi na našem live cash game-u ne gledaju taj raise kroz broj BB, kroz odnos sa njegovim stack-om, nego kroz odnos prema novcu i jako često ćete čuti komentar tipa: “Uff pa šta je 100din!”.
        Taj čovek jednostavno ne shvata da on ima ispred sebe u tom trenutku samo 1000din i da ne bi trebao da daje 100din sa 85s ili 43off ili takvim rukama.
        Ovde su raise-ovi mnogo veći u odnosu na 3.5BB+BB za svakog limp-era. Videćete to da ljudi rade raise od 15xBB UTG sa 87s, 20XBB sa BTN sa KQoff, 3XBB sa 5 limpera do njega na CO sa AA… Neverovatne stvari ćete videti.
        Sećam se kad sam prvi put igrao live cash game u tada jedinom klubu “Meridijan” i bio sam blago je reći zaprepašćen šta se tamo dešava. Mislio sam da svaku ruku ljudi imaju AA u rukama po njihovim raise-ovima preflop, jednostavno se nisam snašao i bio u minusu dva buy-ina zbog straha od jačina njihovih ruku. Sledećih pet puta sam nosio pare odatle, jer sam postao svestan šta sve ljudi rade.
        Pripremite se za to ako nikad niste igrali live, jer je to neverovatno iskustvo. Takođe nemojte davati TOLIKI respekt raise-u sa UTG-a ili UTG+1, jer to nisu uvek jake ruke. Naravno o tome ćemo malo kasnije detaljnije kada budemo govorili o imidžima igrača.
        2. Multiway potovi… Nećete to jako često doživljavati na internetu da igrate limp-ovan pot sa celim stolom, da neko digne UTG 10xBB i da ga plati ceo sto( to garantujem da nikad nećete videti sem na playmoney-u ili FB-u), a to su live prilično česte situacije. HU pot je stvarno retkost, svi imaju želju da ” ruše kečeve” i takve stvari… Ako dignete UTG i plate vas prva dva igrača, verujte mi dobićete još makar tri call-a. Posle ću vam pojasniti kako da koristite ovakve stvari i usmeravate ih u svoju korist.
        3. Najbolja stvar kod live game-a je što za stolom skoro nikad ne sedi samo jedan il i dva fish-a, nego ih je često dosta. I to FISH-eva, ljudi koji ne znaju osnovne koncepte pokera. Kada neko zna da izračuna odds-e taj je već dobar igrač za stolom. Verujte mi većina njih ne zna da računa hand odds-e, pot odds-e, većina neće baciti svoj flush draw na flopu za stack pa makar mu okrenuli set, većina njih daje stack na uparenom board-u sa bojom ma koliko on bio deep. I ovo još nisu drastične greške koje igrači prave. Prave mnogo veće greške, verujte mi. A na nama je da ih samo iskoristimo…
        4. Situacija da su ljudi toliko deep se događa zato što se ovde vrlo lako igra za stack od 100BB. Verujte mi u prvih sat vremena često bude i do 10 dokupa na stolu. Sećam se ruke sa 50/50 kada su dva igrača otišli po 6000din all-in na flopu A75 rainbow, turn K i river K, a pot je odneo čovek sa 8 high i držao je u rukama 86, dok je drugi držao 64. Verujte mi isti ti igrači bi vas platili all-in na tom flopu i da su imali 10000din.
        SADA DOLAZI NA RED ONO NAJBITNIJE, A TO JE KAKO U OVAKVOJ IGRI PROFITIRATI.
        U principu jako često je dovoljno igrati straight ahead poker( jake ruke, jaki raise-ovi) i to je ubedljivo najbolja varijanta za početnike. Znači selekcija ruku preflop, sa kasnih pozicija možemo i limp-ovati suited connector-e i connector-e ako nam stack to dozvoljava i gledamo da uhvatimo monster-a.
        Sad se postavlja pitanje šta su to jaki raise-ovi kada nema nikakvog pravila u igri. Ako ste početnik i nemate razvijenu igru postflop, onda gledajte da ti raise-ovi budu prilagođeni raise-ovima stola i približni tome da ćete takvim raise-om ostati samo jednim ili dva igrača.
        Znam da sam rekao da je to retko, ali videćete da postoji određeni iznos na koji se većina ljudi baca preflop i koji nije spremna da plati. Taj iznos zavisi od partije do partije, od ekipe za stolom do ekipe i ne mogu vam ga tačno reći, ali ćete ga sami uočiti.
        Takođe ako se odlučite za ovakav pristup igri najbolje da jako bet-ujete pot na flopu ako ste ga pogodili, a ako niste možete ga i check-irati i prepustiti protivniku ruku, jer se ljudi retko bacaju na c-bet ovde, a vama sa takvom taktikom treba svaki čip u situaciji kada vaš ceo stack bude unutra, jer će vam onda i double-up biti veći.
        Jedan od mojih saveta je da kada padnete ispod 70BB je da se dokupite do maximalnog buy-ina koji ste i ušli, upravo zbog situacije oko double-upa.
        Ovakvom igrom i preflop raise-ovima kod nas ćete jako često biti prinuđeni na all-in na turn-u ako imate ruku tako da turn i river igru dok imate ovakav pristup igri i početni stack ne treba mnogo razrađivati. U situaciji kada ste već podigli svoj stack, tada morate nekad i usporiti svoju igru sa rukama poput TopPair sa jakim kicker-om, jer ne želite da date veliki deo svog stack-a na takve ruke kada možete sačekati situaciju kada imate nuts da vas neko poprilično isplati sa osrednjom rukom.
        Kada ste deep mnogo je bolje sačekati neki set, neki jak par preflop( AA,KK) i tada probati napraviti VELIKI pot preflop. U takvim situacijama nije loše limp-ovati jak par i sačekati da neko drugi digne, a onda mi uradimo reraise. naravno uvek postoji problem ako niko uradi raise preflop u takvoj sitauciji, ali tada se ne treba previše zaletati sa našim overpair-om, jer se vrlo lako može desiti da je neko pogodio dva para. Naravno ne trba check-irati ruku do kraja, nego bet-ovati, ali ako naiđemo na ozbiljniji otpor možda je vreme da se oprostimo od naših kraljeva ili kečeva.
        A SAD EVO MALO ADVANCED STRATEGIJE, POGOTOVO KADA IMAMO STACK. ONA JE MNOGO ZANIMLJIVIJA.
        Nekad kad sedim za stolom i imam stack imam utisak da ceo sto igra kako ja sviram. Ali bukvalno. Kad hoću da igram mali pot, igram ga. Kad hoću da napravim monster pot, napravim ga. Kako to postižem? Malim raise-ovima preflop! Sa bilo koje pozicije sa kartama koje mogu lepo da pogode. Ako je standardan raise preflop 250din ja dižem do 120din sa svim kartama koje imam. I sa AKs i sa AA, ali i sa 76off. Zašto? Zato što kad dignem sa 76off i plate me dva igrača i otvori se A94 rainbow ja mogu da odnesem taj pot bet-om od 250din, jer imam image tight igrača, ali što je možda još bitnije i winning igrača. Ali i kad izađe 854 rainbow niko me neće postaviti na 76!
        To su prednosti velikog stack-a i tight image-a, jer veliki broj flop-ova odgovara vama. I oni koje vas pogode i oni koji vas promaše, jer tada svi počinju da vam veruju.
        Taj raise je dobar i zbog toga što vi već pravite pot dovoljno velikim da možete ukoliko pogodite dobar flop, da igrate za stack sa igračima lošijim od sebe u trenutku kad ste u enormnoj prednosti.
        Sada ću vam navesti primer za to: igra se 20/40 i ja sedim na BTN-u sa Kc3c. Moj stack je 7000din i bukvalno svi sem jednog igrača do mene su call. Call-ujem i ja da bi SB uradio raise do 150din. Naravno ceo sto je call, jer apsolutno svi imamo oddse. Izlazi flop: Ac Qc 5c . Imam NUTS! E sad je pitanje kako taj NUTS odigrati, ali kad je akcija došla do mene bio samu čudu. Igrač koji je limp-ovao UTG+1 radi bet 700din, CO radi raise do 2500din. Ja sam na potezu. Guram all-in, znajući da me boja plaća i znajući da ako samo call-ujem da ću doći u situaciju da ako izađe četvrti tref da nemam više mogućnost da naplatim tu ruku. UTG+1 koji isto ima oko 7000din me plaća, kao i igrač sa CO. U čudu sam!!! Imam nuts, guram all-in i oba igrača su me platila. Neverovatno! Utg+1 okreće 62c, dok CO okreće A5! Dva para i to ne najjača su platila dva all-ina do njega skoro 200BB! Turn i river nisu doneli full house igraču na CO i odneo sam pot od oko 21000din.
        E sad pogledajte koliko su to loši igrači!! Čovek je radio overcall all-ina dvojice igrača sa tri od boje dole sa dve para!! Neverovatne su greške koje ti igrači prave, jer je bilo apsolutno nemoguće da makar jedan od nas dvojice nema boju u ovoj situaciji.
        Nadam se da sam vam ovim tekstom donekle približio osećaj Live cash game-a i da sam vam dao par korisnih saveta koje ćete moći uspešno da koristite da za poker stolom. Naravno ovo je samo početak našeg druženja i učenja o live pokeru, ali za početak je sasvim dovoljno. A sada pravac poker klub i sto je vaš…


        preuzeto sa Pokerasi.rs

        Comment


        • #5
          Odg: TEXAS HOLD’EM PRAVILA

          Jos jedan izuzetno koristan i edukativan clanak za mozda malo naprednije igrace,tacnije igrace koji su shvatili sustinu holdema i zele da napreduju za level vise.

          KAKO UVIDETI SOPSTVENE GREŠKE
          SEPTEMBER 25TH, 2009
          Otkrivanje sopstvenih grešaka i njihova eliminacija je preduslov za uspeh u pokeru. Ovo se odnosi i na keš igru, ali ćemo se mi ovde usresrediti na SnG turnire. Vreme koje provedemo analizirajući turnire koje smo odigrali, višestruko će nam se isplatiti kroz neminovno povećanje zarade.
          Prva stvar koju morate uraditi je nabavljanje Hand History, odnosno ruku iz SnG turnira koje ste odigrali na određenom sajtu. Ovo se može učiniti na više načina, ili sajt automatski stavlja u folder ove zapise ili ih možete lično zatražiti putem e mail-a.
          Dolazimo do druge faze koja se svodi na ili ručno prelistavanje Hand History ili kupovinu programa koji ovo čini umesto vas. Treba imati na umu da ovakvi programi često nude trial periode u kojima ih koristite besplatno, te vidite da li vam odgovaraju ili ne.
          Opšte pravilo bi bilo da ako trošite preko 50$ na dan na SnG turnire obavezno kupite ovakve programe, čija se cena kreće između 80$ i 100$. Oni istinski popravljaju vašu igru te ćete uloženi novac brzo vratiti.
          Ideja je prosta, ovi programi sami ukazuju na greške koje pravite, i uče vas kako da ih ubuduće ne pravite. Jedan od tih programa je Sit N Go WIZ koji ukazuje na bubble igru te kroz njega uviđate koje vam se greške ponavljaju, više ih ne pravite, čime automatski povećavate vač profit. SnG Wizz možete skinuti ovde.
          Na šta obratiti posebnu pažnju:
          * Igranje lako dominiranih ruku : Ruke poput Ax (gde je x=J ili slabije) su veoma opasne u ranim fazama. Ako vidite da ih igrate u velikoj meri naročito van pozicije promenite ovaj segment vaše igre.
          * Pasivna Igra : Da li call-ujete više nego što sami raise-ujete, naročito u ranim fazama turnira. Zapitajte se da li bi možda vaš raise doveo do toga da uzmete pot. Na kraju krajeva ako ne raise-ujete kako da vaši protivnici urade fold.
          * Limpovanje u fazi visokih blinda : Limpovanje u fazi kada su blinde 50/100 (ili veće) retko može biti dobar potez, naročito ako se broj igrača smanjio – Potražite ove situacije i zapitajte se da li bi bilo bolje da ste uradili raise ili fold.
          * Bubble faza : Ključna stvar u SnG turnirima je igra u bubble zoni. Kada idemo all in moramo se zapitati da li dobro određujemo calling range protivnika (opseg karata sa kojima će uraditi call) , ako loše određujemo range pogledajmo u hand history da li smo propustili nešto u njegovoj igri što bi nam pomoglo u definisanju njegovog range-a. Upravo će unapređivanje igre u ovoj fazi doneti najveći napredak u profitu. Pozabavite se i izučite ICM koncept. Za detaljno obljašnjenje pročitajte naš ICM članak.


          Preuzeto sa www.pokerasi.rs

          Comment


          • #6
            Odg: TEXAS HOLD’EM PRAVILA

            8 NAJČEŠĆIH SNG GREŠAKA
            SEPTEMBER 23RD, 2009
            Zarada koju ostvarujemo na pokeru potiče od grešaka naših protivnika, koje mi koristimo igrajući dobro. Kada bi svi igrali, uslovno rečeno perfektno, niko ne bi imao profit, osim poker soba koje uzimaju rake.
            U ovom članku ćemo vam skrenuti pažnju na 8 najčešćih grešaka koje igrači prave. Naravno pošto je naš zajednički cilj da postanete dobar igrač, obratite pažnju i učinite sve da ovakve greške izbacite (ili za početak svedete na najmanju moguću meru) iz vaše igre. Pa da krenemo:
            1. Igrači igraju previše ruku u početnim fazama. Kada su blinde niske, karte kao što su A sa lošim kikerom, ili karte koje retko pogađaju flop, mogu vas koštati puno čipova. U početku igrajte samo jake ruke a članak o startnim rukama možete videti ovde. Čipovi koje gubite praveći ovu grešku su vam ključni u kasnijoj fazi SnG, te ih morate sačuvati.
            2. Ulazak u potove sa više igrača (multy-way pot) bez obzira na poziciju sa kartama srednje jačine. Srednji par kao što je TT pa čak i JJ je jak pre flopa, ali često igrači ove ruke igraju pasivno i samo call-uju nečiji raise. Na ovakvim flopovima se ocekuje 1 ili 2 over karte koje će našu odluku učiniti vrlo teškom, stoga ovakve ruke ili igrajte jako da bi smanjili broj igrača u potu ili ih prosto bacite.
            3. Neprilagođavanje startnih ruku fazama SnG. Kada blinde postanu velike, a broj igrača se smanji moramo proširiti broj ruku koje igramo. U srednjoj fazi SnG turnira ćemo po pravilu raditi raise sa slabijim rukama nego u ranim fazama, što je vidljivo i u našoj starting hand tablici. Isto tako za call nam sada trebaju jače ruke nego ranije, recimo kod malog para više nemamo implied odds-e da hvatamo set na flopu. Imajte na umu da vam je potrebna jača ruka za call nego za raise.
            4. Loša igra kada smo na poziciji blinda. Ukoliko nikad ne branite svoj blind protivnici će vam u velikom broju slučajeva krasti blind sa pozicije button ili CO ( cutoff, pozicija pre buttona ) , sa druge strane ako stalno branite blind dešavaće vam se, da se često nalazite u velikim potovima van pozicije. Potrebno je naći zlatnu sredinu sa obzirom na fazu, protivnike i količinu čipova.
            5. Igrači ne shvataju igru u bubble zoni. Upravo je ovaj deo najkritičniji u igri SnG turnira, te će veliki deo vašeg profita poticati iz dobre bubble igre.To je period kada ste skoro uvek u push/fold modu znači ili idete all in ili fold. Ovde vam pomaže ICM (independent chip model) koji je osnova SnG Wiz programa. Ovaj program možete skinuti ovde. Koristite ga besplatno 30 dana, i pogledajte kako ovaj koncept funkcioniše u praksi i shvatite način na koji se računa vaš equity (udeo) u nagradnom fondu.
            6. Neuspešno prilagođavanje kada se uđe u nagrade. Morate shvatiti promenu igre kada se uđe u nagrade, jer igrači tada menjaju svoj range (opseg karata koje igraju), što naravno ima efekat na karte sa kojima možete raditi raise. Kad ste već stigli do nagrade zašto da to ne bude prva.
            7. Određene karte su podložne jako lošem odigravanju. AK ili mali parovi su samo primeri ovakvih karata, veliki broj igrača igra ove ruke pogrešno, nemojte biti jedan od njih.
            8. Igranje bez obaziranja na selekciju stola, selekciju poker sobe i bonuse. Može se desiti da u određeno vreme SnG bude pun dobrih regularnih igrača. Morate naći sobu sa bonusima koji vam odgovaraju, i sa igračima koji su lošiji od vas jer će upravo iz njihovih grešaka poticati vaš profit. Za opise soba i najbolje bonuse uputite se u deo sajta Poker sobe i bonusi.


            Preuzeto sa www.pokerasi.rs

            Comment


            • #7
              odlicni clanci. svaka cast !

              Comment


              • #8
                Dobri clanci ,evo ovde ima jos nekoliko dobrih clanaka
                .

                Comment

                Working...
                X